VipHouse
VipHouse

Kako kupiti pravi SSD - Vodič za 2019. godinu

 

Najbolji SSD disk - Samsung 970 Evo Plus NVMe SSD

Unapređenje već dobro poznatog modela

Kapacitet: 250GB / 500GB / 1TB / 2TB | Interfejs: PCIe Gen 3 x4 M.2 | Garancija: 5 godina

ZA:
+ Vrhunske performanse
+ Dobra cena

PROTIV:
- Kod većih opterećnja sekvencijalne brzine pisanja su sporije od očekivanih

Kada je u pitanju SDD hard disk, Samsung je već poznat po nekim od najboljih SSD-ova, pa smo prilikom pojavljivanja Samsung 970 Evo Plus s većim brzinama bili iznenađeni. Samsung 970 Evo Plus jednostavno je jedan od najbržih SDD hard  diskova na tržištu, a tome treba dodati i činjenicu da ga Samsung prodaje po povoljnoj ceni. Zbog pristupačnosti ovog uređaja, nije ga teško preporučiti kao najbolji ssd disk za bilo koga.

 

 

Najbolji SSD disk za gaming - WD Black SN750 NVMe SSD

Zboravite na čekanje i one scene kod učitavanja igara

Kapacitet: 250GB / 500GB / 1TB / 2TB | Interfejs: PCIe Gen 3 x4 M.2 | Garancija: 5 godina

ZA:
+ Ekstremne performanse
+ Pristupačan

PROTIV:
- Isti hardver kao i kod prethodnog modela

Western Digital već nekoliko godina stvara neke od najboljih SSD i hard diskova, a WD Black SN750 nastavlja tu tradiciju. U ovoj kategoriji lako nam je bilo da ga proglasimo za najbolji igrački SSD disk. Ovaj NVMe SSD ima ekstremno visoke brzine slučajnog čitanja od 412,5 MB/s, što dovodi do učitavanja igara pre nego što dobijete priliku da nešto uspete da pročitate sa ekrana. A ako uzmete u obzir da je ovo jedan od povoljnijih NVMe SSD-ova u ovoj klasi, lako je preporučiti ga igračima koji traže novi SSD disk, bez obzira na njihov budžet.

 

 

Najbolji U.2 SSD disk- Intel Optane 905P SSD

Veliki broj ulazano/izlazaznih operacija u sekundi

Kapacitet:  1.5TB | Interfejs: 2.5" / PCIe x4 kartica | Garancija: 5 godina

ZA:
+ Velike brzine slučajnog čitanja / pisanja
+ LED osvetljenje

PROTIV:
- Skup

Optane 905P SSD nije novost, ali sa brzinama slučajnim čitanjem ocenjenim na 575.000 IOPS i slučajnim pisanjem ocenjenim na 555.000 IOPS, definitivno je jedan od Intelovih najbržih SSD diskova. Njegove brzine sekvencijalnog čitanja od 2600MB/s i sekvencijalne brzine upisivanja od 2,200MB/s mogu izgledati pomalo prevaziđenim, posebno pored Samsung 970 Evo i WD Black NVMe SSD diskova. Ipak Intel Optane 905P ostaje brz SSD disk za specijalizovane zadatke u desktop računarima sa izuzetno visokim stepenom izdržljivosti.

 

 

Najbolji NVMe SSD disk - Samsung 970 Pro NVMe SSD

Kralj među SSD diskovima

Kapacitet:  500GB / 1TB | Interfejs: PCIe Gen 3 x4 M.2 | Garancija: 5 godina

ZA:
+ Najbrži SSD na tržištu
+ Pouzdan

PROTIV:
- Skup

Samsung proizvodi neke od najboljih SSD-ova koji već godinama vladaju tržištem, a iako se drugi proizvođači poput Western Digital-a i Adata trude da za uložen novac ponude najviše, Samsung 970 Pro i dalje je najbolji SSD koji možete kupiti ako hoćete sirovu brzinu bez brige za cenu. Brzine čitanja se nisu poboljšale u odnosu na prethodnu generaciju 960 Pro, ali brzine pisanja imaju značajan skok - do 2.700MB/s - zbog čega zadržava svoju „najbržu NVMe SSD“ krunu. Ako tražite najbolje SSD diskove, bez kompromisa, ne možete pogrešiti dodajući Samsung 970 Pro na svoju listu.

 

 

Najbolji budžet M.2 SSD disk- Adata XPG SX8200 SSD

Odlične performanse na budžetu

Kapacitet:  240GB/480GB/960GB | Interfejs: PCIe Gen 3 x4 M.2 | Garancija: 5 godina

ZA:
+ Sjajni rezultati testova
+ Pristupačna cena

PROTIV:
- Brzine pisanja zaostaju za konkurencijom

Ako ste tražili da se pojavi M.2 SSD koji je istovremeno brz i pristupačan, došli ste na pravo mesto. Adata XPG SX8200 nije jedan od najboljih SSD-ova zato što je najbrži na tržištu, već zato što ne postoji nijedan sličan model koji bi mogao da uskladi odnos cene i performansi koji on nudi. Sigurno da na tržištu možete naći mnogo bržih, mnogo skupljih SSD diskova, ali ovo je SSD disk koji možemo preporučiti svakome.

 

 

Najbolji SATA 3 SSD disk - Samsung 860 Pro SSD

SATA 3 još nije mrtav

Kapacitet: 250GB / 512GB / 1TB / 2TB / 4TB | Interfejs: SATA 3 | Garancija: 5 godina

ZA:
+ Dostupni 4TB modeli
+ Povećana sigurnost

PROTIV:
- SATA 3 limitirane performanse

Možda SATA 3 više nije najtraženiji, ali Samsung 860 Pro dokazuje da ipak ima dosta života u to starom interfejsu. Sa memorijom do 4TB i brzinom prenosa koji se približavaju teoretskom maksimumu SATA 3 interfejsa - a da ne spominjemo vrhunsku pouzdanost i sigurnost - Samsung 860 Pro je među najboljim SSD diskovima za sve koji se i dalje trebaju SATA 3.

 

 

Najbolji budžet SATA 3 SSD disk - Transcend SSD220S SSD

3D TLC NAND SSD uređaj sa dobrim brzinama i povoljan

Kapacitet: 128GB / 256GB / 512GB / 1TB / 2 TB | Interfejs: SATA 3 | Garancija: 3 godine

ZA:
+ Velika brzina čitanja i brzina pisanja
+ Pristupačan

PROTIV:
- Skoro ništa (možda bi garancija mogla biti duža)

U pogledu performansi, očigledno je da Transcend SSD230S nije najbrži. Videli smo brže SSD diskove i na sintetičkim testovima i na testu prenosa podataka, Ali bilo da se radi o sistemskom pokretanju, pokretanju više programa, otvaranju datoteka itd. Posao će i dalje biti obavljen i to prilično dobro kada ako se zna da je ovo jedan od najjeftinijih SSD diskova u ovom vodiču.

 

 

Najbolji eksterni SSD disk - Western Digital My Passport SSD

Bez buke, bez brige da ga pomerate dok je uključen, neverovatno brz...

Kapacitet: 256GB / 512GB / 1TB / 2 TB | Interfejs: USB Type-C i USB 3.1 Gen 2 | Garancija: 3 godine

ZA:
+ Brz USB 3.1 interfejs
+ Prijatni oblik za nošenje

PROTIV:
- WD Discover softver mnogo gnjavi

Dugo smo razmišljali da li da odaberemo Samsung T5 ili Western Digital My Passport. Ipak odluka je pala na My Passport SSD eksterni disk koji podržava USB 3.1 Gen 2 brzine prenosa, a u našem testiranju bio je iste brzine kao Samsung T5. Više nam se svidelo kućište My Passport SSD-a koje je tanje i malo lakši od Samsung-a, ali su obojica prilično kompaktni - i manji su od svega što smo do sada testirali. My Passport SSD ima jedan USB-C port i dolazi sa USB-C-to-USB-C kablom, kao i malenim USB-C-to-USB-A adapterom. Za razliku od njegove konkurencije - My Passport SSD poseduje AES 256-bitnu hardversku enkripciju za pouzdanu zaštitu vaših osetljivih podataka. A dolazi sa solidnom, trogodišnjom garancijom.

 

 

 

Tagovi:

Kategorije:
Na vrh