VipHouse
VipHouse

Grafičke kartice - kompletna ponuda

Potrebna vam je kvalitetna grafička kartica po pristupačnoj ceni? Na pravom ste mestu! U VipHouse maloprodajnim objektima i online prodavnici dostupan je širok asortiman grafičkih kartica vodećih svetskih proizvođača. U ponudi imamo AMD Radeon RX, Nvidia GeForce, Intel ARC, PCI Express, Asus, Gigabyte, MSI i druge grafičke kartice poznatih brendova. Pogledajte našu kompletnu ponudu, iskoristite filtriranu pretragu grafičkih karitca i pronađite najbolje rešenje za vaš računar!
6
ukupno 134 proizvoda
Resetuj sve filtere
1 2 3 4 5 6

Pronađite kvalitetnu grafičku karticu za vaš računar 

Jednu od ključnu uloga u modernim računarskim sistemima, posebno u domenima kao što su gejming, dizajn ili rendering, igra grafička karta. Odgovorna je za ubrzavanje obrade grafičkih podataka i kvalitetnije i fluidnije prikazivanje vizuelnih sadržaja na ekranu

Danas se grafičke kartice proizvode sa različitim karakteristikama tako da mogu odgovoriti na široke potrebe tržišta. Ako ih posmatrate kao kompletan deo hardvera, one mogu biti integrisane ili neintegrisane (zasebne). Viphouse, kao firma koja želi da obezbedi najbolje rešenje svakom svom kupcu, nudi širok asortiman grafičkih kartica. 

Koje grafičke karte možete pronaći u prodanicama Viphouse

Kao kompanija uvek se trudimo da našim klijentima i kupcima pružimo najbogatiju ponudu. Takav je slučaj i kada su grafičke kartice u pitanju. U našim maloprodajnim objektima i putem VipHouse internet prodavnice možet kupiti grafičke karte kompanija kao što su Asus, Gigabyte, MSI, Gainward, Palit, HP, AsRock, Sapphire i Intel. Ovde je važno napomenuti da sve ove kompanije u stvari ne proizvode potpuno svoje grafičke karte, već njihovi glavni delovi, grafički procesori i druge komponente dolaze od brendova Nvidia ili AMD. 

Što se tiče namene, grafičke karte se mogu podeliti u tri osnovne grupe: gejming, grafičke kartice za profesionalnu upotrebu i grafičke kartice opšte namene. Sve tri grupe su skoro podjednako zastupljene u Viphouse ponudi, tako da ćete sigurno moći da pronađete rešenje koje vam najviše odgovara.

Cene grafičkih kartica se razlikuju u zavisnosti od karakteristika i brenda, a asortiman je zaista bogat, što svakom kupcu garantuje nabolji odnos cene i kvaliteta. 

Tipovi grafičkih karti i njihova cena

Osnovna podela grafičkih karti je na integrisane i neintegrisane. Prva grupa, integrisane grafičke kartice su dosta jeftinije, ne mogu se zameniti i deo su celine na matičnoj ploči desktop računara ili češće laptopa. Imaju slabije karakteristike, pa su i cenovno pristupačnije od neintegrisanih modela.

Sa druge strane, neintegrisane grafičke karte su skuplje, ali imaju i značajno bolje performanse. Najbolji primer je gaming industrija gde stare integrisane kartice praktično ne mogu ćak ni da pokrenu grafiku na nekoj novijoj igrici. Ponosni smo na činjenicu da u našem prodajnom asortimanu možete pronaći mnoštvo gejming grafičkih kartica koje će omogućiti igranje i najzahtevnijih novih igrica. 

Izbor i kupovina grafičke kartice: odgovori na najčešća pitanja kupaca  

Ukoliko niste previše upućeni u tematiku vezanu za grafičke kartice, biće vam teško da napravite pravi izbor za vaš računar ili laptop. Pitanja o performansama, kompatibilnosti, održavanju, kao i o primeni grafičkih karti u različitim oblastima, neka su od onih koja se sama nameću.

Kako mogu da odaberem pravu grafičku karticu za moje potrebe?

Da biste odabrali najbolju grafičku karticu, važno je razmotriti vrstu aktivnosti koju planirate da obavljate (npr. igranje igara, video montaža, 3D modeliranje), zatim rezoluciju i detalje koje želite postići, i naravno, da unapred odredite budžet koji imate na raspolaganju. Nakon što postavite sve ove prioritete, pogledajte specifikaciju grafičke karte. 

Postoji više faktora na koje biste trebali da obratite pažnju. To su pre svega GPU (Graphics Processing Unit ), takt procesora, tip, veličina i brzina memorije, kao i memorijska magistrala i rezolucija. Važni su i izlazi iz grafičke karte, kao i hlađenje koje poseduje.

Koji GPU model odabrati?

Generalno, kada su u pitanju grafičke karte, posebno neintegrisane, postoje dva glavna proizvođača grafičkih procesora. Prvi je kompanija Nvidia sa modelima kao što su GeForce RTX, GeForce GTX, Nvidia T, a drugi je AMD sa Radeon serijama. Odluka koji model GPU-a izabrati nije laka. Oba grafička procesora su jako kvalitetna i izdržljiva, s tim što je AMD varijanta nešto povoljnija, ali i za nijansu slabija.   

Šta je VRAM i kako utiče na performanse?

VRAM (Video Random Access Memory) je memorija koju grafička kartica koristi za skladištenje podataka u okviru slike. Više VRAM-a omogućava korišćenje veće rezolucije i bolje performanse pri višim rezolucijama.

Koji su standardi magistrale grafičke karte?

Najčešći standard magistrale danas je PCI Express 4.0, ali ima i 3.0 pa i 2.0 modela koji nude različite propusne moći za prenos podataka između grafičke kartice i matične ploče. Što je niža brojka pored standarda magistrale, to je i propusna moć prenosa podataka manja i grafička karta je slabija. 

Kako da ažuriram drajvere za grafičku karticu?

Drajvere za grafičku karticu obično možete ažurirati putem web stranice proizvođača ili kroz softver koji pruža proizvođač. Važno je držati drajvere ažuriranim kako biste osigurali kompatibilnost sa najnovijim igrama i aplikacijama i rešili eventualne probleme sa performansama ili stabilnošću.

Šta je Ray Tracing i da li mi je potrebna određena grafička kartica za to?

Ray Tracing je tehnika renderovanja koja simulira način na koji svetlost deluje u stvarnom svetu, rezultirajući realističnim osvetljenjem, senkama i refleksijama u virtuelnim okruženjima. Iako je Ray Tracing prvobitno bio dostupan samo na high-end grafičkim karticama, mnogi srednji i čak jeftiniji modeli sada podržavaju tu tehnologiju u različitim stepenima.

Kako da znam da li mi grafička kartica otkazuje?

Znakovi otkazivanja grafičke karte uključuju artefakte (vizuelne anomalije), treperenje ili zamrzavanje ekrana, padove drajvera, pregrevanje i nagli pad performansi. Ako uočite bilo koji od ovih problema, preporučuje se da proverite grafičku kartu i potražite stručnu pomoć.

Da li je važno imati kompatibilno napajanje za grafičku karticu?

Da, važno je imati kompatibilno napajanje koje može obezbediti dovoljno snage za rad grafičke kartice. Treba obratiti pažnju na potrošnju energije grafičke karte i proveriti da li je napajanje sposobno da je podrži. Ukoliko niste sigurni, zaposleni iz naše kompanije vam mogu pomoći da odredite vrstu napajanja koja vam je potrebna. 

Kako mogu da rešim probleme sa pregrevanjem grafičke kartice?

Problemi sa pregrevanjem grafičke karte mogu se rešiti poboljšanjem sistem hlađenja (npr. dodavanjem dodatnih ventilatora ili promenom termalne paste), poboljšanjem protoka vazduha u kućištu računara ili smanjenjem radnog takta kartice.

Da li je bolje kupiti novu grafičku karticu ili nadograditi postojeću?

Odluka da li kupiti novu grafičku karticu ili nadograditi postojeću zavisi od vaših potreba, budžeta i performansi koje želite postići. Ako vaša trenutna kartica ne može zadovoljiti vaše zahteve, bolje je investirati u novu karticu. Grafičku karticu GPU možete i overklokovati kako biste dobili bolje rezultate, ali pre nego što to učinite dobro razmislite! 

Šta je Overclocking i da li je siguran?

Overclocking je proces povećanja radnog takta GPU-a iznad fabričkih podešavanja, radi postizanja boljih performansi. Iako može doneti poboljšanje u performansama, u isto vreme Overclocking povećava generisanje toplote i potrošnju energije, potencijalno smanjujući vek trajanja grafičke kartice ako se ne izvodi ispravno.

Kako mogu da proverim da li je moja grafička kartica kompatibilna sa određenom igrom ili softverom?

Možete proveriti minimalne i preporučene sistemske zahteve za igru ili softver na zvaničnom sajtu proizvođača. Isto tako, možete pronaći informacije o kompatibilnosti na forumima i zajednicama igrača.

Kako mogu da testiram performanse grafičke kartice?

Postoje različiti softveri za testiranje performansi grafičke kartice, kao što su FurMark, 3DMark, i Heaven Benchmark. Ovi alati mogu izvesti različite testove kako bi ocenili sposobnosti kartice u različitim situacijama.

Kako mogu da produžim vek trajanja svoje grafičke kartice?

Da biste produžili vek trajanja grafičke kartice, redovno je održavajte, što podrazumeva čišćenje prašine i zamenu termalne paste, izbegavajte prekomerno Overclocking, obezbedite dobru ventilaciju u kućištu računara i izbegavajte ekstremne temperature i preopterećenje.

Na vrh