VipHouse
VipHouse

Tableti - kompletna ponuda tablet računara

Širok asortiman tablet računara po konkurentskim cenama - samo u VipHouse web shop-u! U našoj ponudi imamo tablete renomiranih svetskih brendova, različitih dijagonala ekrana, od 7 do 14,6’’ i različitog cenovnog ranga, sa Android ili Windows operativnim sistemom. Ako želite da kupite Asus, Xiaomi, Lenovo ili Samsung tablet, na pravom ste mestu! Iskoristite mogućnost filtrirane pretrage i pronađite model koji najviše odgovara vašim korisničkim potrebama.
2
ukupno 32 proizvoda
Resetuj sve filtere
1 2

Tablet računari - šta treba da znate pre nego što odaberte model za sebe?

Tableti su vrsta prenosnih računara dizajnirani tako da budu što lakši za transport. Na to utiču njihove dimenzije i nedostatak tastature. Umesto toga, oni imaju ekran na dodir, male su veličine i težine. Ovo čini tablete savršenim izborom za sve one korisnike kojima je potreban kompaktan mobilan uređaj sa pefromansama računara. Zbog takvih svojih karakteristika, tablet je danas neophodno rešenje za veliki broj korisnika širom sveta. 

Tablet računar, odnosno skraćeno tablet, je mobilni uređaj sa ekranom osetljivim na dodir i punjivom baterijom, u jednom tankom, laganom pakovanju. Tableti, budući da su računari, imaju slične mogućnosti, ali im nedostaju neke ulazno/izlazne (I/O) sposobnosti koje imaju desktop ili laptop računari. 

Moderni tableti u velikoj meri podsećaju na moderne pametne telefone, a glavna razlika je u tome što su tableti veći od pametnih telefona, sa ekranima od 7 inča (18 cm) ili većim, mereno dijagonalno, kao i u tome što ima modela koji ne podržavaju pristup na mobilnu mrežu. Za razliku od laptopova (koji su tradicionalno koristili operativne sisteme dizajnirane za desktop računare), tableti su obično bazirani na iOS i Android operativnim sistemima koji pokreću i pametne telefone.

 Najčešća pitanja i odgovori u vezi kupovine tableta

Zbog svoje mobilnosti, praktičnosti i veoma širokog spektra funkcija, tablet računari su postali jako popularni mobilni uređaji sa ogromnim brojem korisnika širom sveta. Tanki i lagani, kakvi se danas izrađuju, predstavljaju kombinaciju računara i pametnih telefona, omogućavajući korisnicima lak pristup internetu, aplikacijama, medijima i drugim digitalnim sadržajima u bilo koje vremem i na bilo kom mestu.

U VipHouse prodavnicama, kao i u našem web shop-u, možete pronaći veliki broj modela vodećih svetskih proizvođača, od kojih će neki sigurno zadovoljiti vaše potrebe i zahteve. Širok asortiman i odličan odnos cene i kvaliteta je nešto što nas izdvaja od konkurencije. 

Međutim, pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini, važno je da istražite različite modele i opcije kako biste bili sigurni da vaš novi tablet može da izađe u susret svim vašim korisničkim zahtevima. Da bismo vam olakšali izbor, pripremili smo odgovore na najčešća pitanja većine korisnika koji žele da kupe tablet uređaje kod nas. Pročitajte!  

 Koja je razlika između tableta i laptopa?

Tableti su manji, lakši i tanji od laptopa. Nemaju tastaturu, već ekran osetljiv na dodir. Obično se koriste za čitanje, gledanje video zapisa ili surfovanje internetom, dok laptopovi sa druge strane imaju tastaturu i dosta jače procesore koji ih čine pogodnijim za produktivne aktivnosti poput pisanja, rada sa video materijalom, renderovanja ili modeliranja. 

Međutim, ukoliko nemate potrebu za zahtevnim procesorom i brzom obradom velike količine podataka, idealno rešenje može biti tablet. Kao manji i lako prenosan uređaj, tablet je odličan alat dok ste na putu. U VipHouse prodavnicama možete pronaći i odlične modele tableta pogodnih za decu i njihove školske potrebe. 

 Koju veličinu ekrana odabrati?

Veličina ekrana tablet računara koju ćete odabrati treba da zavisi od toga u koju svrhu pretežno želite da ga koristite. Veći ekrani su bolji za gledanje filmova ili čitanje, dok su manji ekrani praktičniji za nošenje i korišćenje na putovanjima. 

U našoj online prodavnici i maloprodajnim objektima možete pronaći tablete različite dijagonale ekrana, od 7 i 8 inča, koliko recimo ima model Lenovo Tab M8 HD (4th Gen TB301XU), pa sve do 14,6 inča koliko ima Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Nudimo nekoliko desetina modela različitih dijagonala i sigurni smo da ćete lako pronaći onaj koji vam najviše odgovara.

Koji procesor i koliko RAM-a mi je potrebno?

Procesor i RAM (privremena memorija) spadaju u glavne faktore koji utiču na brzinu rada tableta. Ako planirate da koristite više aplikacija istovremeno ili da igrate zahtevne video igre, sigurno je da će bolji procesor i više RAM-a poboljšati ukupno iskustvo korišćenja. U slučaju da vam je tablet potreban samo za listanje internet stranica ili čitanje PDF knjiga ili dokumenata dok ste u putu ili na odmoru, onda vaše korisničke zahteve mogu zadovoljiti i modeli sa slabijim procesorom i manjim RAM-om. 

Tableti koji vam stoje na raspolaganju u našim radnjama imaju procesore od četiri i od osam jezgra različite brzine, kao i RAM od 3 do čak 16GB, što je više nego dovoljno da igrate čak i neke jako zahtevne video igrice. 

 Koliki kapacitet skladišne memorije mi je potreban na tabletu?

Odgovor na ovo pitanje takođe zavisi od toga koju namenu će imati vaš tablet. Ako planirate da preuzimate aplikacije, igrice, medije ili neku drugu vrstu podataka koji su obimni, onda će vam trebati više skladišnog prostora. Sa druge strane, ukoliko uglavnom koristite tablete za surfovanje internetom i gledanje videa putem streaming servisa, manji kapacitet skladišne memorije će biti sasvim dovoljan. VipHouse u svojoj ponudi ima tablete sa skladišnim kapacitetom od 32 pa sve do 512GB interne memorije.

 Koji operativni sistem odabrati: iOS, Android ili Windows?

Izbor operativnog sistema zavisi isključivo od vaših potreba i načina korišćenja pametnih uređaja na koji ste navikli. Jednostavno, ne postoji bolji ili lošiji operativni sistem. Najveći broj modela tablet računara dolazi sa Android, Windows i iOS-om. 

Android je najrasprostranjeniji i najpopularniji operativni sistem i koristi ga najveći broj proizvođača tableta. Operativni sistem iOS se korist isključivo na Apple-ovim modelima, dok su tableti sa Windows-om najčešće namenjeni poslovnim korisnicima, zbog svoje kompatibilnosti s Microsoftovim softverom. Izbor je na vama. Ukoliko ste navikli, na primer, na telefone sa Android operativnim sistemom, savetujemo vam da kupite i tablet sa istim OS.

 Koliko može da traje baterija na tabletima?

Trajanje baterije na tabletu je jedan od važnijih faktora, posebno ako planirate da ga koristite na putovanjima ili u drugim prilikama kada vam je ograničena mogućnost punjenja. 

Zbog manje opterećenosti, trajanje baterije je dosta duže nego kada su u pitanju laptopovi, obično 8 sati ili više, zavisno od konkretnog modela. Ukoliko vam je potrebna veća autonomija u pogledu rada na tabletu, potrudite se da kupite model s dužim trajanjem baterije, kako biste osigurali korišćenje uređaja tokom čitavog dana. 

Tako na primer, prema specifikacijama proizvođača, Lenovo Tab M9 (TB310FU) 9″ HD model poseduje bateriju od 5100 mAh koja u normalnim uslovima rada uređaja (ukoliko ne igrate zahtevnije igrice) može da traje i do 13 sati. Sa druge strane, jedan od najkvalitetnijih tableta u našoj ponudi, sa daleko boljom konfiguracijom, ali samim tim i sa većim opterećenjem baterije, Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 14″, ima napajanje kapaciteta 11.200 mAh, ali i trajanje baterije fabrički propisano na 9 sati i 30 minuta.

 Koliko je važan kvalitet kamere?

Kvaliteta kamera može biti važna ako planirate da koristite tablet za fotografisanje ili video pozive. Ako vam je ova funkcija bitna, obratite pažnju na rezoluciju kamere i druge karakteristike, kao što su stabilizacija slike ili broj megapiksela. 

Ipak, većina korisnika za fotografisanje koristi pametne telefone, iz praktičnih razloga - zbog dimenzija tableta, teško ga je držati stabilno i napraviti selfi, na primer. Kada su u pitanju video sastanci, za njih se uglavnom upotrebljavaju laptopovi (zbog veće funkcionalnosti), tako da kvalitet kamere možda neće imati presudnu ulogu u vašem izboru. 

Ipak, ukoliko to želite, u našim prodavnicama možete kupiti tablete sa jako kvalitetnim sistemom kamera. Ovde pre svega mislimo na Samsungove modele, poznate po tome što su opremljeni kamerama koje mogu da zabeleže vrhunske fotografije. 

Na vrh