VipHouse
VipHouse

➤Matične ploče ➤INTEL matična ploča ➤AMD matična ploča ➤Gaming matične ploče

10
ukupno 218 proizvoda
Resetuj sve filtere
1 2 3 4 5 6 ... 9 10

MATIČNA PLOČA

Matična ploča je poput nervnog sistema računara, povezuje sve ostale komponente zajedno, kao što su grafička karta, memorija i drajvovi, omogućavajući im da međusobno komuniciraju.
Kao i sa bilo kojom komponentom, morate da odaberete matičnu ploču koja je kompatibilna sa vašim procesorom, memorijom, itd.

Tri glavna faktora za izbor matične ploče
Postoje tri glavna faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru nove matične ploče, podnožije za CPU (Socket), čipset i veličinu.

Podnožija na matičnoj ploči
Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je podnožije (CPU socket), gde se CPU fizički povezuje sa matičnom pločom. Procesori su dostupni u raznim vrstama oblika i veličina, tako da je od ključne važnosti da se uverite da su CPU podnožije i matične ploče kompatibilni.
CPU socket za AMD procesore koji se najčešće koristi je socket AM4, a ponekad možete naći matične ploče sa socket TRKS4/sVRKS8.
Najnoviji socket za Intel matične ploče je LGA 1700 ali i dalje možete naći matične ploče koje koriste Socket 1200, Socket 2066 kao i serverske matične ploče Socket 3647 i Socket 4189.

Čipseti matične ploče
Nakon provere tipa podnožija, morate uzeti u obzir i čipset. Čipset integrisan u matičnu ploču radi sa tačno određenim generacijama procesora. Čipset određuje mnoge mogućnosti matične ploče, kao što su broj dodatnih kartica, broj memorijskih slotova i USB portova. On prenosi komunikaciju između CPU-a i mnogih povezanih uređaja za skladištenje i proširenje.

Veličina matične ploče
Obavezno treba uzmeti u obzir i veličinu matične ploče. Veličina je važna jer morate da budete sigurni da matična ploča koju kupite može da stane u vaše kućište. Veće matične ploče podržavaju više dodatnih kartica i memorije, ali danas možete sastaviti veoma brze računare visokih performansi sa manjim matičnim pločama.
Računarska industrija koristi kodna imena za označavanje veličine matične ploče, i ta označavanja koriste i za veličinu kućišta. Ovaj dijagram ilustruje dimenzije najčešćih veličina matične ploče

      Mini-ITX           Micro-ATX              ATX              E-ATX SSI-EEB
170 x 170 mm   244 x 244 mm     305 x 244 mm    305 x 330 mm

Cena Matične ploče:

Na vrh