VipHouse
VipHouse

➤Matične ploče ➤INTEL matična ploča ➤AMD matična ploča ➤Gaming matične ploče

6
ukupno 137 proizvoda
Resetuj sve filtere
H510M-A PRO Na akciji
MSI H510M-A PRO
MSI
Raspoloživ za online kupovinu
11.190,00 RSD
B660 STEEL LEGEND
ASRock B660 STEEL LEGEND
ASRock
Raspoloživ za online kupovinu
24.190,00 RSD
Z690 PG RIPTIDE
ASRock Z690 PG RIPTIDE
ASRock
Raspoloživ za online kupovinu
31.790,00 RSD
1 2 3 4 5 6

MATIČNA PLOČA

Matična ploča je poput nervnog sistema računara, povezuje sve ostale komponente zajedno, kao što su grafička karta, memorija i drajvovi, omogućavajući im da međusobno komuniciraju.
Kao i sa bilo kojom komponentom, morate da odaberete matičnu ploču koja je kompatibilna sa vašim procesorom, memorijom, itd.

Tri glavna faktora za izbor matične ploče
Postoje tri glavna faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru nove matične ploče, podnožije za CPU (Socket), čipset i veličinu.

Podnožija na matičnoj ploči
Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je podnožije (CPU socket), gde se CPU fizički povezuje sa matičnom pločom. Procesori su dostupni u raznim vrstama oblika i veličina, tako da je od ključne važnosti da se uverite da su CPU podnožije i matične ploče kompatibilni.
CPU socket za AMD procesore koji se najčešće koristi je socket AM4, a ponekad možete naći matične ploče sa socket TRKS4/sVRKS8.
Najnoviji socket za Intel matične ploče je LGA 1700 ali i dalje možete naći matične ploče koje koriste Socket 1200, Socket 2066 kao i serverske matične ploče Socket 3647 i Socket 4189.

Čipseti matične ploče
Nakon provere tipa podnožija, morate uzeti u obzir i čipset. Čipset integrisan u matičnu ploču radi sa tačno određenim generacijama procesora. Čipset određuje mnoge mogućnosti matične ploče, kao što su broj dodatnih kartica, broj memorijskih slotova i USB portova. On prenosi komunikaciju između CPU-a i mnogih povezanih uređaja za skladištenje i proširenje.

Veličina matične ploče
Obavezno treba uzmeti u obzir i veličinu matične ploče. Veličina je važna jer morate da budete sigurni da matična ploča koju kupite može da stane u vaše kućište. Veće matične ploče podržavaju više dodatnih kartica i memorije, ali danas možete sastaviti veoma brze računare visokih performansi sa manjim matičnim pločama.
Računarska industrija koristi kodna imena za označavanje veličine matične ploče, i ta označavanja koriste i za veličinu kućišta. Ovaj dijagram ilustruje dimenzije najčešćih veličina matične ploče

      Mini-ITX           Micro-ATX              ATX              E-ATX SSI-EEB
170 x 170 mm   244 x 244 mm     305 x 244 mm    305 x 330 mm

Na vrh