VipHouse
VipHouse

SSD (solid-state drive)

Naša SSD ponuda sadrži najbolje i najbrže modele i zato možete biti sigurni da ćete dobiti najbolje za vaš novac. Istražite naš asortiman najnovijih modela vodećih proizvođača kao što su Samsung, Kingston, AData, Transcend, Crucial, Lexar, Western Digital i obezbedite najbrže uredjaje za skladištenje već danas.
11
ukupno 255 proizvoda
Resetuj sve filtere
1 2 3 4 5 6 ... 10 11

Vrste i razlika između SSD i HDD diskova za kompjutere


Nezaustavljiv i brz razvoj tehnologije doveo je do toga da pojedine računarske komponente danas postanu deo standardne konfiguracije PC-ja. Najbolji primer predstavlja SSD disk (solid-state drive), koji je donedavno poiman kao deo luksuzne kopmjuterske opreme.

Potraga za masovnom nadogradnjom skladištenog prostora vašeg računara, uz brzi i efikasni rad,  rešena je sa pojavom solid-state drive-a.

Prodaja kompjutera čiju standardnu konfiguraciju čini SSD disk vremenom je postala pristupačna i dostupna svima.

SSD ili HDD, poslednja u nizu IT dilema?

Odgovor na ovo pitanje možda je najbolje dati komparativnom analizom solid-state i hard disk drive-a.

Glavna razlika leži u načinu skladištenja (smeštanja) podataka. HDD disk je do pojave SSD-a sadržao sve podatke sa računara. Patent je kompanije IBM i predstavlja oblik magnetnog skladištenja podataka – to znači da se u memorisanju informacija oslanja na iglu i magnetne ploče koje se vrte velikom brzinom (dok igla sve vreme piše/briše informacije). Slično gramofonskoj ploči i igli. To je glavni razlog osetljivosti HDD-a na udarce. Pored osetljivosti na potrese mane hard diska su i „loši sektori“ koji nastaju usled pritiska igle na površinu magnetne ploče, te buka koju proizvodi sam pokretni sklop HDD-a.Razlika između hdd i ssd diskova Uprkos svom sporijem radu, izazvanim rotacijom magnetne ploče i pozicioniranjem igle, HDD raspolaže većim kapacitetom te je bolja opcija za skladištenje multimedijalnih sadržaja. Zbog prirode svog funkcionisanja troši više energije. Jeftiniji je.

SSD disk je značajno brži jer njegov rad počiva na drugačijoj tehnologiji – koristi memorijske čipove i radi po principu fleš memorije. Te je zato tiši. Drugim rečima, ne mora da traži podatke, nema pokretne delove - pokazao se praktičnijim kod profesionalnih obrada fotografija (npr. upotrebe Photoshop-a), pokretanja video igara, ali i u podizanju i pokretanju sistema. Zato se SSD disk primarno koristi za skladištenje operativnog sistema i svih pratećih programskih instalacija. Energetski je efikasniji i znatno lakši u odnosu na hard disk, te otvara prostor za kreiranje tanjih uređaja. Kada je cena u pitanju, solid-state disk je skuplji, ali se trend opadanja nastavlja. Dok varijabilnost cene zavisi od kapaciteta SSD-a. Čuva podatke bez napajanja.

Imajući u vidu sve navedene prednosti i nedostatke, odgovor na pitanje SSD ili HDD krije se u njihovoj kombinaciji, u kojoj bi SSD disk služio kao sistemski dok bio hard disk bio dovoljan za multimedijalne sadržaje.

Vrste SSD i HDD diskova

Postoje dve osnovne vrste hard diskova: 1. Interni HDD (obično manjeg memorijskog kapaciteta od spoljnih) i 2. Eksterni HDD / SSD.

 Za razliku od HDD-a koji ima znatno dužu prošlost, SSD je relativno mlad, ali opet dovoljno star da postane pristupačan svakom korisniku PC-ja. Početak trećeg milenijuma se vezuje za komercijalnu upotrebu SSD diskova, skromnih memorijskih kapaciteta. Da bi danas na tržištu bile dostupne i verzije od 4TB. Cene variraju i mogu zavisiti od vrste solid-state drive-a. SATA SSD je kompatibilan sa bilo kojim hardverom, ali slabijih performansi i sporiji, te je zato jeftiniji. Znatno skuplji je „Peripheral Component Interconnect Express” ili skraćeno PCIe SSD, čiji sam naziv ukazuje da mu je jedna od osnovnih karakteristika brzina.

Na osnovu standarda forme uređaja, dimenzija, izgleda i oblika možemo razlikovati dve vrste SSD-a: 1. M.2 (češći i sigurniji) i 2. U.2.

Oba standrarda podržavaju PCIe i SATA veze.

Prilikom kupovine SSD diska obavezno obratiti pažnju na specifikaciju koja se odnosi na ulazno/izlazne operacije po sekundi tj. procenjene nasumične brzine čitanja i zapisivanja podataka – označava se sa IOPS  (skraćeno do „Input/Output Operations Per Second”). Što je IOPS veći to je SSD bolji.

Odabir Solid-state drive-a

Racunarske komponente i njihov pravi odabir učiniće da u svom domu ili na poslu imate mašinu koja će predstavljati najbolji odnos uloženog novca i kvaliteta. Prodaja kompjutera treba da predstavlja aktivnu saradnju između prodavca i potencijalnog kupca, iskazanog kroz pažljivo osluškivanje želja i potreba potrošača. Zato je pre kupovine bitno da se dobro informišete o svakoj komponenti, njihovoj komaptibilnosti, uporedite cene i okvirno procenite šta može biti vaše s obzirom na raspoloživi budžet.

Odabir SSD diska diktiraće i njegovu cenu koja zavisi od više faktora:

    Dimenzije– kod dimenzija posebnu pažnju treba obratiti na debljinu koja može iznositi 7 ili 9,5 milimetra. Uz model od 7mm uglavnom dolazi i adapter, čija je uloga da ga učini istih dimenzija kao model od 9,5mm. Važno je napomenuti da je kod laptopova predviđeno da SSD bude veličine 7mm. Čest je slučaj da proizvođači isti model SSD-a nude u bar dva (neretko i više) pakovanja.
    Performanse – njihov značaj se ne može zanemariti, ali se ne treba zaletati jer za koji god solid-state drive da se odlučite osetićete razliku u brzini rada računara, posebno ako ste strastveni gejmer ili vam kompjuter služi u poslovne svrhe (npr. radite u Photoshop-u ili vaš posao zahteva obradu velike količine podataka).
    Kontroler – pored memorijskih čipova predstavlja suštinu SSD-a. Reč je o vrsti procesora SSD-a, čija se uloga sastoji u obradi podataka (upisu, čitanju, ujednačenom trošenju memorijskih ćelija) i njihovom prosleđivanju ka memoriji. Pojednostavljeno, kontroler je zadužen za brigu o saobraćaju podataka. Postoji veliki broj različitih modela, dok na tržištu dominiraju kompanije: Samsung, Marvell, LSI, OCZ itd.
    Proizvođač –  dobro je poznato da se neretko „prodaje ime“ tj. brend te za manje novca možete dobiti isti kvalitet. Iz naše široke ponude izdvajamo sledeći SSD disk.

Može se zaključiti da se Samsung pozicionirao kao lider u oblasti proizvodnje SSD diskova, ali za njim ne zaostaju mnogo i drugi popularni brendovi kao što su Kingston, Western Digital, Transcend i ADATA.

Hard disk za laptop

Opšte je poznat problem skladištenja podataka, ali i brzina rada računara, bilo da je reč o desktopu ili laptopu. Hard disk za laptop ojačan „uparivanjem“ sa SSD-om može samo doprineti bržem učitavanju programa, većem memorijskom kapacitetu koji ostaje na HDD-u, samim tim i efikasnijem radu laptopa.

Prodaja kompjutera

Odabir adekvatne računarske opreme može biti zastrašujuć čak i prosečno dobrim poznavaocima hardvera. Pored toga što racunarske komponente mogu biti nepristupačne, uz drastično variranje cena od trgovca do trgovca, problem predstavlja i veliki izbor modela. Zato je neophodno imati okvirne smernice prilikom kupovine desktop računara (ili laptopa) tj. uskladiti želje sa raspoloživim budžetom. Na listi računarske opreme čijem kvalitetu morate povesti računa nalaze se: matična ploča, procesor, RAM memorija, hard i SSD disk, te grafička kartica (ukoliko nije integrisana), kao i odgovarajuće napajanje.

Takođe, uvek vodite računa o tome da „mašina“ koju ste izabrali mora biti funkcionalna i u budućnosti tj. sposobna da pokrene programe i operativne sisteme koji će se pojaviti u godinama koje dolaze. Za firme je od posebne važnosti pažljivo planiranje dugoročne IT strategije – kvalitetna računarska oprema koja neće zahtevati ulaganja u bliskoj budućnosti i koja će moći da isprati softverske novine. Zato prodaja kompjutera, kako pojedincima, tako i kompanijama treba da bude pažljivo isplanirana. U skladu sa tim odgovor na dilemu SSD ili HDD nije diplomatski, već deo savremenog IT standarda i obuhvata obe memorije.

Neophodno je informisati se i o novim tehnologijama, posebno onim koje predstavljaju poslednju reč tehnike. One su često bolje i efikasnije. Naši obučeni prodavci će vam pružiti stručnu pomoć, dati najsvežije informacije, jasno istaći razlike između modela i odgovoriti na svako vaše pitanje - sve u cilju otklanjanja dilema i odabira uređaja koji će zadovoljiti vaša očekivanja i potrebe.

Kod nas u ponudi možete pronaći najbolje racunarske komponente. Nudimo vam najširi mogući izbor koji se kreće od najosnovnijih modela pa sve do najsavremenijih i najmoćnijih primeraka.

Na vrh