VipHouse
VipHouse

Vodič za kupovinu matične ploče 2019

 

Procesori i grafičke kartice često ugrabe većinu budžeta za sastavljanje novog računara, ali biranje najbolje matične ploče je najznačajniji deo vašeg PC-ja. Sve na vašem računaru se priključuje na matičnu ploču, njen oblik diktira veličinu vašeg računara, a čipset / CPU socket definiše kakav procesor možete da instalirate.

Matične ploče - u zavisnosti od karakteristika i opreme mogu da se kreću po cenama od 60 eura za najjeftinije modele pa do vrhunskih high-end modela od preko 500 eura. Ovaj tekst je tu da pomogne da razjasnimo složenost i pobrinemo se da izaberete pravi model matične ploče za vaše želje i potrebe.

Matične ploče nisu komponente na koje bi trebalo štedeti kao što je slučaj kada birate izmedju mehaničke tastature ili bežične tastature,  običnog led monitora il UHD monitora. Ako želite da uštedite novac, vredi razmisliti o ploči koja je napravljena oko jednog od AMD ili Intel jeftinijih ali i dalje još uvek veoma sposobnih B450 ili B360 čipseta. Ali, ako vam je potrebna najnovija tehnologija, a za što je potrebno više PCIe linija za višestruke grafičke kartice i brze memorije, trebalo bi da pogledate našu ponudu matičnih ploča baziranih na AMD X399 ili Intel X299 čipsetima.

A ako želite da kupite jedan od novih AMD Ryzen 3000 procesora i prateću X570 matičnu ploču koja dolazi sa brzom PCIe 4.0 magistralom, možete pogledati našu prvu ponudu X570 Gigabyte i MSI matičnih ploča. Pošto smo još uvek u ranim fazama testiranja na ovoj novoj platformi, još nismo izabrali omiljenu matičnu ploču sa X570 čipsetom. Uskoro više u novom tekstu na temu AMD X570 matične ploče.

 

 

UKRATKO - ČETIRI SAVETA ZA KUPOVINU MATIČNE PLOČE

 

  • Nabavite matičnu ploču sa pravim podnožijem (Socket) za CPU. Možete pronaći odlične CPU-ove od Intel-a ili AMD-a, ali bez obzira na CPU koji kupite, pobrinite se da vaša ploča ima ispravan soket. Najnoviji AMD čipovi koriste AM4 soket, dok trenutni procesori Intel Core 9. generacije zahtevaju LGA 1151v2 sokete.

 

  • Manje ploče = manje slotova i funkcija. Matične ploče dolaze u tri glavne veličine, od najvećih do najmanjih: ATX, Micro-ATX i Mini-ITX (Mini je manji od Micro). Možete koristiti manje kućište sa mikro ili mini pločama, ali ćete se morati zadovoljiti sa manje PCIe slotova, RAM slotova i drugih konektora.

 

  • Možete potrošiti manje od 100 eura. Dobru matičnu ploču možete naći za manje od 100 eura ali ako želite overklokovati CPU ili vam je potrebno puno portova, morat ćete potrošiti više, obično oko 150 eura. Vrhunski desktop CPU kao što je AMD Threadripper zahtevaju skupe matične ploče od 200+ eura.

 

  • Platite za ugrađeni Wi-Fi i high-end portove samo ako su vam potrebni. Nemojte trošiti dodatno za bežičnu vezu ako koristite žičanu vezu. Za on kojima treba mogu obezbediti sebi budućnost za PC računar tako što će nabaviti matičnu ploču sa USB 3.1 Gen 2 i / ili Thunderbolt 3 podrškom.

 

 

ŠEMA SAVREMENE MATIČNE PLOČE

Pogledajmo tipičnu matičnu ploču visokog nivoa kao primer za konektore i portove. Izabrali smo GIGABYTE AORUS Z390 koja uključuje mnoge moderne karakteristike na matičnim pločama.

Iznad smo ilustrovali mnoge tipove portova i konektora matične ploče. Naravno, nemaju sve ploče sve tipove, a stvari kao što su konektori ventilatora, M.2 konektori i baterija BIOS-a će biti locirani na različitim mestima na različitim matičnim pločama.

Takođe treba znati da M.2 konektor može imati do četiri PCIe 3.0 ili 2.0 linije. Današnji najbrži NVMe diskovi koriste četiri PCIe linije za maksimalnu brzinu, ali neke ploče koriste samo dve linije da bi snizile cenu ali su i dalje mnogo brži od SATA diskova. Ponekad M.2 slot može podržavati samo SATA povezivanje i to važi uglavnom za najjeftinije čipsete, takodje može podržavati i SATA i NVMe / PCIe diskove u isto vreme. Zato budite sigurni da proverite za šta su M2 konektori na matičnoj ploči sposobni pre nego što kupite disk. Za više informacija o brzom skladištenju obavezno proverite naš vodič za kupovinu SSD-a.

 

 

OSNOVE - ČIPSET, VELIČINA PLOČE, KONEKTORI I PORTOVI

  • Čipseti

Pošto je čipset glavna komponenta koja je trajno spojena na matičnu ploču (za razliku od CPU-a ili RAM-a), navešćemo osnovne karakteristike svakog čipseta trenutne generacije, da bismo vam pomogli da izaberete. Ali čipseti mogu biti izuzetno složeni, tako da se ovaj takst može proširiti posebno na svaki od njih. Za sada ostajemo na glavnim funkcijama i poređenju glavnih mogućnosti, i to sve možete pogledati u tabelama koje slede ispod.

 

                                               INTEL

Intel čipset

PCI Express Port

USB revizija

Max SATA Ports

Intel Optane

Overkloking

  X299

  Zavisi od modela procesora

   3.0/2.0

   8 - 6.0 Gb/s

   da

   da

  Z370

  1x16 ili 2x8 ili 1x8+2x4

   3.0/2.0

   6 - 6.0 Gb/s

   da

   da

  H370

  1x16

   3.1/2.0

   6 - 6.0 Gb/s

   da

   ne

  Q370

  1x16 ili 2x8 ili 1x8+2x4

   3.1/2.0

   6 - 6.0 Gb/s

   da

   ne

  B360

  1x16

   3.1/2.0

   6 - 6.0 Gb/s

   da

   ne

  H310

  1x16

   3.1/2.0

   4 - 6.0 Gb/s

   ne

   ne

 

 

                                               AMD

AMD čipset

PCI Express Port

USB revizija

SATA + NVME

SATA RAID

Overkloking

   X399

   3x16+1x8, 2x16+3x8, 1x16+5x8

   2+14+6

   12 - 6.0 Gb/s + 3

   0,1, 10

   da

   X470

  1x16/2x8 (AMD Ryzen CPU) 1x8 (A-Series/AMD Athlon CPU)

   2+10+6

  6 - 6.0 Gb/s + x2 NVMe (ili 4 SATA plus 1 x4 NVMe na AMD Ryzen™ CPU)

   0,1,10

   da

   X370

  1x16/2x8 (AMD Ryzen) 1x8 (A-Series/AMD Athlon)

   2+10+6

  6 - 6.0 Gb/s + x2 NVMe (ili 4 SATA plus 1 x4 NVMe na AMD Ryzen™ CPU)

   0,1,10

   da

   B350

   1x16(AMD Ryzen)1x8 (A-Series/AMD Athlon)

   2+6+6

  4 - 6.0 Gb/s + x2 NVMe (ili 2 SATA 1 x4 NVMe na AMD Ryzen™ CPU)

   0,1,10

   da

   A320

   1x16 (AMD Ryzen) 1x8 (A-Series/AMD Athlon)

   1+6+6

  4 - 6.0 Gb/s + x2 NVMe (ili 2 SATA 1 x4 NVMe na AMD Ryzen™ CPU)

   0,1,10

   ne

   X300

  1x16/2x8 (AMD Ryzen) 1x8 (A-Series/AMD Athlon)

   0+4+0

  2 - 6.0 Gb/s + x2 NVMe (ili 1 x4 NVMe na AMD Ryzen™ CPU)

   0,1

   da

   A300

   1x16 (AMD Ryzen) 1x8 (A-Series/AMD Athlon)

   0+4+0

  2 - 6.0 Gb/s + x2 NVMe (ili 1 x4 NVMe na AMD Ryzen™ CPU)

   0,1

   ne

 

 

  • Veličina

Kada se radi o veličini matične ploče, vaše opcije su prilično jednostavne. Velika većina današnjih potrošačkih matičnih ploča dolazi u jednoj od tri veličine: ATX, Micro-ATX i Mini-ITX. Kod odabira veličine matične treba obratiti pažnju na mogućnosti PC kućišta u pogledu dimenzija i rasporeda rupa za montažu matične ploče. Većina današnjih ATX kućišta podržava sve tri veličine.

ATX je standard i nudi najviše prostora za karakteristike i proširenje. Mini-ITX omogućava kompaktne računare koji još uvijek imaju prostora za jednu grafičku karticu, dok se Micro-ATX po veličini nalazi u sredini i poseduje nešto više mogućnosti za proširenja od Mini-ITX.

Takođe ponekad možete naići na E-ATX matične ploče, koje su veće od ATX-a, ali se one prvenstveno koriste u profesionalnim radnim stanicama. I Mini-STX faktor (5.5x5.7 inča) takođe postoji, ali je izuzetno redak. Za sada su najveće šanse da ćete se odlučiti za jednu od tri veličine - ATX, Micro-ATX i Mini-ITX.

 

  • Slotovi za proširenje

Ovih dana većina matičnih ploča ima dva tipa slotova: dugački PCIe x16 i krati PCIe x1 slot. Ponekad možete videti PCIe x4 slot (koji se nalazi između ova dva po dužini, ali su prilično retki). A pošto možete da instalirate x4 ili x1 karticu u x16 slot, x4 slotovi nisu baš toliko korisni.
 
 

 

Imajte na umu da neki PCIe slotovi mogu biti sa manje traka (PCI lanes) nego što sugeriše dužina slotova, ili su neke trake onemogućene u zavisnosti od toga koji drugi slotovi ili diskovi su instalirani. Takođe treba da znate da je raspored / razmak između slotova ključan ako instalirate više od jedne ili dve kartice za proširenje. Na gornjoj slici, ako instalirate grafičku karticu (od čega je velika većina zauzima najmanje dva slota) u jednom od dva X16 slota, kraći slotovi X1 ispod njih biće blokirani. Iako ATX ploče imaju i preko šest različitih slotova, ako instalirate dve grafičke kartice, imaćete jedan do dva dostupna slota za dodavanje drugih kartica.

Ako planirate da instalirate puno kartica za proširenje, treba da se odlučite za ATX matičnu ploču (ako ne i za E-ATX model), jer manji modeli imaju manje prostora za slotove (kao i neke druge karakteristike kod matičnih ploča koje zauzimaju puno mesta na PCB prostoru). Čak i ako manja ploča ima sve slotove i portove koji su vam sada potrebni, dobro je da po neki port ostane slobodan za buduće nadogradnje.

 

Većina mainstream matičnih ploča ovih dana ima četiri RAM slota, mada kompaktni Mini-ITX modeli često imaju samo dva, a HEDT ploče (poput ove na slici gore) nude osam. Količina slotova naravno ograničava količinu RAM-a koju možete instalirati.

Mini-ITX matične ploče su obično ograničene na dva RAM slota zbog ograničenja prostora na ploči. Neki niskobudžetni čipseti su takođe ograničeni na dva slota, jer je podržan samo jedan DIMM po kanalu. Ako vam je potrebno više, moraćete da izaberete ploču sa najmanje četiri DIMM slota sa Dual-channel podrškom. Mnoge ploče bazirane na high-end čipsetima (X399 / Threadripper za AMD i X299 / Core X za Intel) imaju osam slotova (i podržavaju Quad-channel memoriju sa većom ).

Za većinu glavnih zadataka (uključujući igre) 16GB je dovoljno dobro, a 32GB je i više nego dovoljno. Dostupnost 16GB modula znači da možete instalirati 32GB RAM-a čak i na maloj Mini-ITX matičnoj ploči.

 

  • Zadnji priključci

Jedna stvar koju morate znati o USB portovima je da boja nije uvek ista kod svih proizvođača. USB 3.0 portovi su obično plavi, a USB 2.0 portovi crni, ali to nije uvek slučaj - pogotovo kada proizvođači matičnih ploča dodaju neke funkcije kao što su portovi za punjenje uređaja. Isto tako, USB 3.1 Gen2 portovi su ponekad plavo-zelena nijansa, dok MSI svoje portove USB 3.1 Gen1 i Gen2 boji crvenim.

Ako planirate instalaciju grafičke kartice, verovatno nećete koristiti ugrađene izlaze za monitor - video portovi. U tom slučaju potražite ploču sa manje ili bez video portova, kako biste dobili mesta za više USB ili drugih portova.

 

 

KOLIKO STE SPREMNI DA POTROŠITE ZA MATIČNU PLOČU?

Cene se kreću od 50 eura do do preko 500 eura za premium ploče koje podržavaju HEDT (High-End Desktop) čipove kao što su Core X i Threadripper. Evo otprilike što dobijete u svakom od raspona cena:

 

  • Do 100 eura - Možete dobiti ploče sa osnovnim funkcijama i ponekim modelom sposobnim za overclocking kod AMD CPU-a. Kod Intel procesora, u ovom cenovnom rasponu nismo pronašli ni jednu matičnu ploču sposobnu za overclocking. U zavisnosti od cene, ovde dobijate mnoštvo osnovnih funkcija i konektora, uglavnom na Micro-ATX veličini.

 

  • Ispod 150 eura - Ploče sa Intelovim Z370 / Z390 čipsetom, koje će vam trebati za overclocking, počinju od 120 / 140 eura. Takođe počinjete da nalazite na AMD matične ploče sa čipovima više klase (X470) i vrhunskim funkcijama kao što su RGB svetla i Wi-Fi.

 

  • Ispod 200 eura - Kada počnete da se penjete u premium nivo, videćete više RGB svetla, bolje hladnjake i bolji VRM (modul regulacije napona) i napajanja sa više faza - koji su važni za dobar overclocking. Takođe ćete naći bolji izbor portova na ovom nivou, uključujući i veći broj USB 3.0 / 3.1 Gen 2 konektora. Veći broj M.2 konektora sa podrškom za PCIe 3.0 4x za brze SSD se ovde podrazumeva.

 

  • Preko 200 eura - Za desktop računarske platforme ovo je zaista vrhunski raspon cena, gdje ćete vidjeti najbolje komponente na matičnim ploča, velike (često vrlo stilizovane) hladnjake, i zadnje I/O poklopce dizajnirane da pruže vrhunski izgled. Ekstremne funkcije overclockinga u ovoj kategoriji često su i ključni skup funkcija.

 

 

KOJI CPU SA KOJOM MATIČNOM PLOČOM?

CPU koji planirate da uparite sa vašom matičnom pločom će suziti vaše opcije, pošto će CPU socket na datoj matičnoj ploči raditi samo sa čipom iz linije za koju je dizajniran.

Na primer, ako kupujete Intel Core 8. generacije procesor, biće vam potrebna ploča sa LGA 1151 soketom i ona mora biti dizajnirana za procesore 8. generacije, starije matične ploče dizajnirane za čipove 7. generacije koriste isti soket, ali neće raditi sa novijim procesorima. AMD čini ovaj proces malo manje zbunjujućim, jer (za sada barem) kompanija koristi isti AM4 socket za sve svoje procesore, od Athlona pa sve do najnovijih Ryzen-a. AMD je obećao da će se držati AM4 socket-a do 2020. godine. Intel, s druge strane, ima tendenciju da u posljednjih nekoliko godina stalno pomera kompatibilnost soketa sa jedne generacije na drugu i za svaki noviji CPU vam treba nova matična ploča.

Intel i AMD za high-end desktop računare imaju drugačije sokete koji su prilagođeni većim dimenzijama i višoj potrošnji. Intel Core X koristi LGA 2066, a AMD Threadripper TR4 soket.

 

 

KOJI PORTOVI SU VAM POTREBNI?

Važno je proveriti zadnji I / O panel na matičnoj ploči kako biste bili sigurni da ima mogućnosti spoljne veze koju tražite, ali treba proveriti da li postoje USB konektori na samoj matičnoj ploči. Ovo će vam omogućiti da dodate više portova  na prednjoj strani na kućištu računara ili preko držača koji se montiraju na mestima za proširenje na zadnjoj strani.

 

Lista uobičajenih portova na matičnim pločam:

  • USB 3.0 / USB 3.1 Gen1 - Nikada ih ne možete imati previše, jer rade sa većinom perifernih uređaja.

 

  • USB 2.0 - sporiji od USB 3.0 / 3.1, ali više nego dovoljan za tastature, miševe i mnoge druge uređaje koji ne zahtevaju brzu vezu.

 

  • USB 3.1 Gen2 - Još uvek nema mnogo perifernih uređaja koji podržavaju ovaj standard, ali sa njim dobijate propusnu širinu od 10 Gbps, što je dvostruko više nego sa USB 3.1 Gen 1 / USB 3.0.

 

  • USB Type-C - Ovi portovi mogu biti kompatibilni sa USB 3.1 Gen1 ili USB 3.1 Gen2 i dizajnirani su za novije uređaje poput pametnih telefona.

 

  • HDMI / DisplayPort Video izlaz - potrebni su vam samo ako planirate da koristite integrisanu grafiku na procesoru. Diskretne kartice imaju sopstvene portove.

 

  • Audio portovi - Važni su ako planirate da povežete analogne zvučnike ili slušalice i ne planirate dodavanje PCIe/USB zvučne karte.

 

  • PS/2 portovi - Daju vam kompatibilnost sa starim tastaturama i miševima.

 

  • Thunderbolt 3 - Vrlo je retko da se ugrađuje u matične ploče, ali neke ploče to podržavaju kroz posebne kartice. Omogućava brzine do 40 Gbps.

Iako vam danas možda nisu potrebni USB 3.1 Gen 2 ili Tipe-C portovi, oni su dobrar izbor za budućnost vašeg računara.

 

 

PROŠIRENJA - PCI-E / SATA / M.2

Danas ćete najverovatnije naići na samo dve vrste, kraći PCIe x1 (koji se često koristi za stvari kao što su USB i SATA ekspanzije) i duži PCIe x16 (koristi se za grafičke kartice, RAID kartice i izuzetno brze PCIe skladište poput Intel Optane 905 SSD-a). Ako samo planirate da instalirate jednu grafičku karticu, nekoliko SATA / M.2 drajvova ili zvučnu karticu, trebalo bi da budete zadovoljni sa većinom ATX ili Micro-ATX ploča koje nude najmanje jedan X16 slot, jedan M.2 i jedan ili dva x1 slota.

Međutim, koliko diskova i kartica možete instalirati je škakljivo pitanje, jer bez obzira koliko fizičkih slotova imate, ograničen je broj ulaznih / izlaznih traka (lanes) i PCIe traka koje sve vaše komponente moraju deliti . Mogli bismo potrošiti mnogo reči pokušavajući da objasnimo kako ove trake funkcionišu, ali suština je da mnoge matične ploče kompenzuju ograničenja propusnosti isključivanjem nekih veza prilikom instaliranja hardvera u određene konektore.

Na primjer, dodavanje PCIe M.2 drajva može onemogućiti neke SATA portove ili instaliranje kartice u treći PCIe slot može onemogućiti drugi (ili treći) M.2 konektor itd. Ove se situacije razlikuju od modela matične ploče, tako da pre kupovine obratiti pažnju na sve napomene u uputstvima - posebno ako planirate da ugradite puno komponenti.

Ako planirate da na računar dodate puno diskova i kartica, isplati se razmotriti jednu od HEDT platformi visokog cenovnog ranga, jer one imaju više PCIe linija/traka sa kojima će raditi. Svi AMD-ovi procesori Threadripper imaju 64 trake (60 iz CPU-a, 4 iz čipseta), dok Intelova konkurentska Core X platforma pruža do 44 trake, zavisno od CPU-a, i do 24 od čipseta. Tako da, ako na primer planirate da uključite više grafičkih kartica i RAID PCIe / NVMe SSD-a ili drugi hardver koji koristi propusnu širinu u vašem sistemu, ove platforme visokog nivoa su definitivno najbolji izbor.

 

 

OVERCLOCK?

Kao što smo napomenuli ako planirate overlock na Intelovoj strani, moraćete da se odlučite za čipset Z370 ili Z390 i CPU sa „K“ u nazivu njegovog modela (npr. kao što je Core i7-8700K ) ili neku high-end X299 platformu i Skylake X čip. Na strani AMD-a, stvari su mnogo jednostavnije, jer svi Ryzen čipovi trenutne generacije podržavaju overkloking, a svi osim najnižih čipseta (A320 i A300) podržavaju i overkloking.

Ali to ne znači da bi svi korisnici trebali overklokovati procesore. Da bi vaš CPU postigao veće brzine takta nego što je to predviđeno, verovatno ćete potrošiti dosta novca na poboljšani sistem hlađenja i vrhunsku matičnu ploču. Kada uzmete u obzir sve ove dodatne troškove verovatno je bolje da taj budžet potrošite na kupovinu procesora koji dolazi sa većim brzinama takta.

Ako želite da imate najbolji i najjači procesor i hoćete da ga još više gurnete preko regularnih taktova ili jednostavno uživate u izazovu overklokinga, tada morate biti spremni na kupovinu najboljih matičnih ploča sa cenama preko 500 eura i dodatnim sredstvima za hlađenje koji će iscediti tu dodatnu brzinu.

 

 

AUDIO

Ako niste ozbiljan audiofil trebalo bi da većina današnjih matičnih ploča zadovolji vaše potreba sa ugrađenim zvučnim čipom koji podržava stereo, 5.1, 7.1 sisteme.

Kvalitet zvuka matične ploče prvenstveno je definisan audio kodekom (čip za obradu zvuka) koji koristi određena ploča. Dakle, ako ste u potrazi za kvalitetnim zvukom, možete potražiti kodek koji koristi određena ploča pre kupovine i videti da li je model srednje ili high-end klase. Alternativno, uvek možete da se odlučite za namensku zvučnu karticu ili USB zvučnike ili slušalice koji premeštaju DAC (digitalno-analogni pretvarač) u hardver izvan računara.

 

 

KOJE DODATNE FUNKCIJE TREBATE?

S obzirom na broj funkcija koje proizvođači ponekad ugrađuju na matične ploče - posebno na vrhunskim modelima - nemoguće je da se o svima njima raspravljamo u jednom tekstu. Ali evo nekoliko stvari na koje morate pripaziti:

  • Prekidači za uključivanje/isključivanje - Oni mogu biti korisni u procesu sastavljanja ili ako je vaš sistem smešten u otvoreni ram za ispitivanje i testiranje komponenti. Ali za prosečnog korisnika ti tasteri (koji ponekad uključuju i tastere za brisanje CMOS-a, resetovanje ili osnovno overklokovanje) nisu potrebni.

 

  • LED ekran za dijagnostiku - maleni zvučnik koji se uključuje u matične ploče da bi obezbedio zvučne signale kada nešto krene pogrešno polako odlaze u istoriju. Na njegovom mestu, mnoge ploče od srednjeg ranga sada sadrže dvocifrenni ili trocifren ekran za istu namenu, koji vam daje alfa-numerički kod kada nešto pođe po zlu. Ovo može biti prava pomoć prilikom satavljanja računara ili nadogradnje, kada nešto nije kompatibilno ili je jedna od vaših komponenti neispravna.

 

  • Wi-Fi kartica - Ako nemate Ethernet u blizini računara, dobro dođe da uz matičnu ploču dobijete bežičnu karticu.

 

  • Dual Ethernet portovi - Jedan gigabitni Ethernet port ima dovoljno propusne širine za internet saobraćaj, tako da je ovo korisno uglavnom ako planirate da koristite računar kao server, a ploča može da spoji dve veze u jednu.

 

 

KOLIKO VAM JE VAŽNA ESTETIKA?

Ako je jedini put da vidite unutrašnjosti svog računara, kada ga sastavljate i bočna stranica kućišta skinuta, nema razloga da se odlučite za RGB svetla ili svetleće konektore i hladnjake. Međutim, ako u vašem kućištu postoji prozor ili je celo kućište od kaljenog stakla, trebalo bi da nabavite ploču koju volite da gledate - sa svetlima koja se vama sviđaju.

 

Ako pravite sistem za koji želite da izgleda što čistije (to jest, s nekoliko vidljivih žica koje se nalaze oko matične ploče), potražite ploču sa konektorima ventilatorima, USB-a i audia postavljenim oko ivica matične ploče, a SATA i USB 3.0 zaglavlja budu položeni na stranu, a ne vertikalno. To će znatno olakšati postizanje čiste izrade vašeg desktop računara.

 

VipHouse ponuda Matičnih ploča

 

Tagovi:

Kategorije:
Na vrh